Šlepanje oldtajmera
  • 1785
  • 1

Šlepanje oldtajmera

Šlepanje oldtajmera zahteva posebnu pažnju.

Oldtajmer predstavlja automobil stariji od 30 godina koji je očuvan i približno u fabričnom stanju.

Ovi antikviteti se retko voze. Obično su skladišteni na poseban način ili se koriste u izložbenom prostoru. Zbog izuzetne vrednosti, a radi očuvanja izgleda, šlepanje oldtajmera se razlikuje od šlepanja automobila koje svakodnevno koristimo.

Šlep služba u Beogradu, AS 011 vam u ovom blogu otkriva zašto je šlepanje oldtajmera posao za profesionalce.

Šlepanje oldtajmera započelo je krajem 20. veka

Očajnička vremena zahtevaju očajničke mere. 1916. godine Ernest Holmes, mehaničar iz Čatanuge, Tenesi, morao je da “spasi” Ford Model T. Auto je pripadao njegovom bivšem profesoru koji je izgubio kontrolu nad njime i sa puta sleteo u potok. Za izvlačenje automobila iz vode bilo je potrebno 6 muškaraca, 8 sati rada i mnoštvo blokova i užadi koji su služili kao alat.

Ford Model T je spašen, ali je ovaj događaj naveo Holmesa na razmišljanje. Naime, smatrao je da čitav posao može da se obaviti brže i lakše. Zbog toga je razvio ideju da konstruiše sistem dizalica i čekrka koji bi montirao na svoj Cadillac.

Ideja je bila dobra u teoriji, ali se ispostavilo da njegov sistem za vuču nije dovoljno stabilan da bi vukao vozila. Ovaj neuspeh ga nije obeshrabrio, te je Holmes usavršio svoj dizajn dodavši mu potporu koja je stabilizovala sistem.

Šlepanje oldtajmera

  1. godine izum je patentiran i rođen je Holmes 485 – prvo vozilo za vuču. Vremenom su razvijani novi modeli, a vučni deo usavršavan. Usluga se širila svetom, pa je nastala i šlep služba u Srbiji.

Razvoj industrije automobila doveo do pojave luksuznih, starih modela čije posedovanje je postalo stvar prestiža, a samim tim javila se potreba i za šlepanje oldtajmera.

Šlepanje oldtajmera je delikatan posao

Oldtajmeri su nezamenjivi! I, stoga, zaslužuju da budu tretirani kao dragulji. Oni za svoje vlasnike imaju ne samo finansijsku, već i emotivnu vrednost, a kako je reč o veoma osetljivim mašinama čitav posao mora se obavljati pažljivo.

Većina oldtajmera su veoma “niski”. Odnosno, pragovi na ovim automobilima imaju malo rastojanje od tla, pa korišćenje klasičnih alata za vuču može da ih ošteti. Iako su lanci i trake za vuču dovoljno jaki da se obavi šlepanje, nisu fleksibilni, niti elastični. To znači da će vaš oldtajmer apsorbovati puno opterećenje udarca koje se javlja tokom procesa vuče.

Umesto standardnih traka, za šlepanje oldtajmera moraju se koristiti posebne trake. S obzirom da su fleksibilne, one apsorbuju udar i sprečavaju oštećenja skupog automobila.

Šlepanje oldtajmera zahteva posebno znanje

Svaka šlep služba mora da poseduje dozvolu za obavaljanje posla. Takođe, svi zaposleni koji se bave vučom moraju da prođu odgovarajuću obuku.

Međutim, šlepanje oldtajmera zahteva neophodno znanje za rad sa automobilima koji su proizvedeni u 70-im, 60-im, 50-tim, 40-tim i ranijem periodu. Jedino poznavajući konstrukciju vozila iz datog perioda može se njime pravilno rukovati prilikom šlepanja i utovara, a time su sprečena oštećenja koja mogu da nastanu ukoliko šlepanje oldtajmera obavlja nedovoljno obučena lica. Ujedno, ovim je vlasnicima garantovana sigurnost njihovih automobila.

Šlepanje oldtajmera

Šlep službu AS 011 poseduje dugogodišnje iskustvo u šlepanju oldtajmera. Sa nama je vaš automobil siguran, jer brinemo o njemu kao da je naš vlastiti. Pozovite nas i uverite se sami zašto smo po mišljenju brojnih klijenata najbolja šlep služba.

LEAVE A COMMENT

You must be logged in to post a comment.

1 COMMENT

ONLINE APPOINTMENT

Book your appointment now and get $5 discount.

MAKE APPOINTMENT
LATEST POSTS
MOST VIEWED
TEXT WIDGET

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida vehicula dolor

CATEGORIES

2023 © Copyright AS 011 * Izrada sajta SEO TEAM
Call Now Button