Šlepanje čamca
  • 1892
  • 0

Šlepanje čamca

Šlepanje čamca zahteva posebnu pažnju.

Vožnja čamem na reci ili jezeru zaista je neopisivi doživljaj. Tišina koju remeti samo rad motora, prelepa priroda koja se smenjuje dok plovite i neverovatna doza opuštanja koja dolazi sa ovom avanturom predstavljaju pravo savršenstvo. Ne čudi što sve više stanovnika umesto odlaska na daleke destinacije za svoj odmor bira reke i jezera u našoj zemlji.

Ipak, pre nego što se otisnete svojim čamcem od obale morate da ga transportovati. Problem dodatno postaje komplikovan ako do sada to nikada niste radili. Koja je težina čamca? Kojim vozilom može bezbedno da se obavi šlepanje? Koja je pouzdana šlep služba za ovu vrstu plovila? Samo su neka od pitanja koju postavljaju vlasnici.

Da biste izbegli ovu dilemu šlep služba AS 011 vam daje savete za šlepanje čamca.

Da li je šlepanje čamca isto kao i šlepanje pokvarenog vozila?

Prva razlika koju ćete primetiti kada vučete čamac je koliko vam treba ubrzanje u poređenju sa šlepanjem automobila. Razlog za to leži u činjenici da težina natovarenog čamac otežava postavljanje teške opreme za vuču. Samim tim je i razvijanje brzine teže.

Šlepanje čamaca

Druga razlika jeste vremenski period za šlepanje čamca. Čak i ako je on opremljen prenaponskim ili električnim kočnicama, zaustavljanje će, verovatno, biti mnogo duže. Pa ćete morati uzeti u obzir i koliko je potrebno da usporite ili zaustavite svoju opremu na putu. To znači da morati predvideti dodatni prostor kada ubrzavate da izađete u saobraćaj ili da prođete drugo vozilo, kao i dodatnu udaljenost između vašeg vozila i onog ispred vas. Takođe, kada je potrebno da usporite zbog skretanja ili da se zaustavite na semaforu, naplatnoj kućici, pa i bilo gde u saobraćaju, morate da obezbediti dovoljno mesta kako biste to učinili bez preteranog kočenja u zadnjem trenutku.

Kako pripremiti čamac za šlepanje?

Prvi korak u pripremi jeste poznavanje težine čamca. Od toga zavisi i izbor vozila za vuču. Naime, čamce oko 1.500 kg kao što su ski modeli, mali ribarski ili čamci bez pogona, može da vuče i veliko SUV vozilo. Dok za one veće mase, oko 4.000 kg, neophodan je kamion za šlepanje.

Da biste osigurali bezbedno šlepanje čamca, morate proveriti sve što se nalazi unutar njega. Nepotrebne stvari, poput zaboravljenih ličnih predmeta, najbolje je da izvadite. Dok ostalu opremu obavezno vežite. To se odnosi na jastuke za sedišta, prsluke za spašavanje, pribor… Zatim proverite da li je ostalo nešto ispod sedišta.

Nemojte da zaboravite da proverite pritisak u gumama i rad svetla na prikolici za vuču.

Da li šlepanje čamca prepustiti profesionalcima?

Baš kao za šlepanje oldtajmera, tako je i ovde odgovor “Da”. U pitanju su delikatna vozila sa kojima morate pažljivije rukovati pri utovaru i istovaru.

Šlepanje čamaca

Osim znanja i iskustva potrebna je i adekvatna oprema, uključujući vezove, prekidajući kabl ili sekundarnu spojnicu. Kako vlasnici čamca često ne poseduju opremu za vuču, moraju je iznajmiti. Pa su troškovi šlepanja čamca znatno viši, a rizik od oštećenja veliki, jer njome ne rukuje stručno lice.

Zato, prepustite šlepanje vašeg plovnog vozila šlep službi AS 011, a vi se pripremite za uživanju na vodi.

LEAVE A COMMENT

You must be logged in to post a comment.

ONLINE APPOINTMENT

Book your appointment now and get $5 discount.

MAKE APPOINTMENT
LATEST POSTS
MOST VIEWED
TEXT WIDGET

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida vehicula dolor

CATEGORIES

2023 © Copyright AS 011 * Izrada sajta SEO TEAM
Call Now Button